Spis treści
Gdzie możesz zjeść lody w Świeradowie-Zdroju?
Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Świeradowie-Zdroju
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Świeradowie-Zdroju, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody oferują lodziarnie w Świeradowie-Zdroju?
- Lody włoskie
Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Pierwsze lody
Pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z mleka, owoców i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór były wykwintnym i rzadko spotykanym posiłkiem w formie współczesnego sorbetu.
W epoce Renesansu odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się w 1686 roku we Francji.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?