MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Świeradowie-Zdroju. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Świeradowie-Zdroju
Polecane lodziarnie w Świeradowie-Zdroju ahirao_photo
Przeczytaj, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Świeradowie-Zdroju. Lato niewątpliwie nie może obejść się bez lodów. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Świeradowie-Zdroju.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Świeradowie-Zdroju?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Świeradowie-Zdroju

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Świeradowie-Zdroju, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Świeradowie-Zdroju?

Różnorodność rodzajów tego popularnego deseru jest duża. W czasie kiedy gości u nas lato w wielu miejscach możemy zobaczyć lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Na ogół lody robione są z gotowych proszków z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Istnieją jednak w Świeradowie-Zdroju lodziarnie, w których śladami poprzedników wykonuje się produkt z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji

Pierwsze informacje o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się również nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Z powodu konieczności transportu lodu z wysokich partii górskich był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie dzisiejszego sorbetu.

W XVI wieku włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z solą i lodem zmrozi się on i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope pojawiła się w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na swieradowzdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto