3 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Jedz chrzan, gdy masz katar, kaszel lub boli cię gardło....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/98/0c/641b10c7c4f39_o_large.jpg)
fot. frenky362/123rf.com
Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?
Chrzan zwalcza infekcje i przeziębienie
Jedz chrzan, gdy masz katar, kaszel lub boli cię gardło. Chrzan ma działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i udrażnia zatoki, rozrzedza i usuwa zalegający śluz. Poza tym wdychanie olejków eterycznych unoszących się z chrzanu udrażnia zatoki i pomaga zwalczyć katar. Należy jednak robić to ostrożnie, ponieważ może on podrażnić oczy i śluzówki.